SuperEnduro

Superenduro GP of Hungary: Látványos motorverseny a főváros szívében

2023. február 4-én ismét a Papp László Budapest Sportarénában versenyez a világbajnokság mezőnye

A Superenduro a motorversenyzés egyik, látványos formája. A sportág lényegében három szakág, az enduro, a motocross és a trial kombinációja. A világbajnokság fordulói jellemzően egynapos események, amelyek során három kategóriában küzdenek a versenyzők egymással rövid, néhány perces futamok keretein belül, általában sportcsarnokokban.

Egy Superenduro-verseny egy körülbelül egyperces, akadályokkal teli pályán zajlik. A nehezítő elemek között szerepelnek ugratók, gumi-, rönk- és beton akadályok, sziklasorok és úgynevezett mátrixok, ami a rönkakadályok egyfajta kombinációját jelenti.

A pilóták három kategóriában küzdenek meg egymással: Az Európa-kupában a pilótáknak rövidebb futamokat kell teljesíteniük. A világbajnokság Junior kategóriájában 23 éves korig csapnak össze egymással a fiatal versenyzők. A világbajnokság Prestige kategóriájában a világ legjobbjai küzdenek.

A versenynap a délelőtti edzésekkel kezdődik, ahol a nevezőknek kvalifikálniuk kell magukat az esti futamokra. Minden kategóriában 14 pilóta juthat be a döntőkbe. Akinek nem sikerül egyenes ágon bekerülnie, annak még van esélye a vigaszágon, az ún. „Last Chance” futamon, ahol az első két helyezett jut tovább.

A kapunyitás után, az a főműsor felvezetéseként kezdetét veszi az esti show, különféle mutatványokkal és előadókkal, majd a királykategória versenyzőinek bemutatása következik.

Az esti versenyek előtt a Prestige kategória 7 leggyorsabb versenyzője részt vesz az ún. Super Pole-on, ahol a pilóták egyenként teljesítenek egy-egy kört. A három leggyorsabb pilóta bajnoki pontokat kap. A Super Pole után megkezdődnek a futamok: A Junior és a Prestige mezőnye három, az Európa-kupa versenyzői két futamot teljesítenek az este során.

A sportág sajátossága, hogy a versenyzők két sorból rajtolnak és a második futam fordított rajtsorrenddel történik, a leggyorsabb pilóták rajtolnak a második sorból, így izgalmasabbá téve a futamokat. A versenyzők több ezer ember szeme láttára küzdenek az este összesített győzelméért.

A Papp László Budapest Sportarénában 2019 óta minden alkalommal 36 óra nonstop építés során 60 kamionnyi föld, valamint 2-3 kamionnyi kő és fa felhasználásával alakul ki a pálya, az Aréna egész éves programjában páratlan látványt teremtve.