Zsigovits Norbert: Örülök, hogy Budapest újra szerepel a Superenduro-versenynaptárban

A FIM Superenduro-világbajnokság mezőnyében a Ride Hard Motorsport versenyzője, Zsigovits Norbert is indul. A csákánydoroszlói sportoló korábban az Európa-kupa és a Junior-világbajnokság futamain állt rajthoz, a 2022. december 10-én kezdődő szezon során viszont a legjobbak ellen lép pályára. A mezőny 2023. február 4-én a Papp László Budapest Sportarénába is ellátogat.

Hat fordulót rendeznek az idei FIM Superenduro-világbajnokság során. A városok között vannak ismert helyszínek, de a pályák mindig változnak. Mi a véleményed az idei versenynaptárról?

Mindenképpen örülök, hogy több verseny van, hiszen minél többet lehet versenyezni, annál jobb. A távolság mindig fontos szempont, könnyebb készülni, ha kevesebbet kell utazni, de a versenyek nagy része nincs messze. Nagyon örülök, hogy Budapest újra benne van a naptárban, és Krakkó, valamint Riesa is jó helyszín, sokat versenyeztünk ott. Az új pályákat is várom, kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a rendezés például Franciaországban.

Tudtok valamit előre a pályákról vagy szinte vakon készültök a nyomvonalakra? 

Igazából nem lehet tudni, hogy mire számíthatunk, az adott verseny előtt pár héttel szokott kiderülni, hogy milyenek a pályák. Azt tudjuk, hogy milyen stílusú nyomvonal várható az alapján, hogy kik építik az adott pályát. Itthon ifj. Németh Kornél építi, az ő stílusát már jól ismerem, és azt is, hogy a németeknél inkább supercrossosabb szokott lenni, jobban hasonlít az amerikai pályákhoz. Azt viszont nem tudjuk előre, hogy konkrétan milyen akadályok lesznek.

Hogyan készülsz fel a versenyekre, mivel telnek a napjaid?

Amíg jó az időjárás, legalább hetente ötször próbálok motorozni, amennyit csak lehet, motoron ülök és próbálok minél jobban felkészülni. A motorom felkészítésén is dolgozunk, folyamatosan tesztelünk mindenféle tuning alkatrészt, mostanában például a motorvezérlőt. Emellett természetesen a futóművet és a gumikat is próbálgatjuk.

December 10-én rajtol a szezon, mire számítasz az idei versenyek során?

Az idei évben erősebb lesz a mezőny a korábbiaknál, hiszen már nincs koronavírus és kicsit jobban lehet tervezni. A cél az, hogy minden versenyen a döntőben legyek, aztán onnan bármi lehet. Az bravúros eredmény lenne, ha a bajnokságot a legjobb 10 között zárnám.

Egy mezőnyben szerepelsz a sportág kiválóságaival, kire figyelsz a legjobban?

A legérdekesebb figura Billy Bolt, egészen szenzációs, hogy mindent meg tud csinálni, amit az ember csak elképzelhet egy motorral. Őt figyelem, hogy miket csinál és mikkel próbálkozik. Stílusban Jonny Walker vagy Taddy Błażusiak áll közelebb hozzám, én is inkább olyan stílusban megyek, de az utóbbi években Billy Bolt hozza a legnagyobb dolgokat meg technikai újdonságokat.